A 3. osztályos tanítónők gondolatai a 2012/2013-as tanévről

A harmadik osztály a Tompa Mihály Református Általános Iskolában a 2011/2012-es tanévben

Hat különböző iskolából érkeztek a tanulók a harmadik osztályba, mégis nagyon gyorsan egy jó osztályközösség alakult ki. Nincsenek elkülönült csoportok, mindenkinek van barátja, peremhelyzetű tanuló nincs az osztályban. Év közben két új tanuló érkezett, de mindkettőjüket azonnal befogadták, mintha mindig itt lettek volna. Ez az osztály a legalacsonyabb létszámú az iskolában, de ez kifejezetten előnnyé vált, hisz így mindenkire sokkal több idő és figyelem jut egy-egy tanórán. Szerencsés az osztályösszetétel abból a szempontból is, hogy ugyanannyi fiú van, mint lány.

A tanulók fele példás magatartású volt félévkor, és változó értékelést is csak 2 tanuló kapott. A tanév elején szép lassan kialakultak a szokások, a tanulók megértették, elfogadták a pedagógusok elvárásait. Még tanév elején előfordult ugyan néhány incidens (verekedés, csúfolódás), de azóta megtanultak református kisdiákhoz méltó módon viselkedni.

Félévkor a tanulók több mint fele, 9 tanuló kapott dicséretet valamelyik tantárgyból, és volt olyan tanuló is, aki 6 dicséretben részesült, és ketten 5 tantárgyból is kiemelkedőek voltak. A gyerekek a gyűjtőmunkákat kedvelik, szorgalmasak. A házi feladatok szinte mindig elkészülnek, köszönhetően annak is, hogy mindenki napközis.

A reggeli áhítatokon szeretnek részt venni. A terem hátuljában már kérés nélkül önállóan rendezik be a beszélgetős „kuckót", és mindennap ott ülve várják, hogy elkezdődjék az áhítat. Ezek a 10-15 percek fantasztikus hatással vannak a tanulókra. Nyugalommal, és békében, elcsendesüléssel kezdődik a nap, és ez rendkívül fontos, és jó dolog. Az imákat már mind tudják, és néhány tanulótól eltekintve át is érzik ezek jelentőségét, amikor imádkozunk. Az iskolalelkésztől kapott segédanyagok, bibliai történetek megbeszélésekor mindig kivetítjük azok tanulságait az ő életükre, és elmondható, hogy most már sokszor kérdezgetések nélkül mondják el a véleményüket arról a témáról. Egy tanuló a felsőbarcikai református templomban már tanév közben megkeresztelkedett.

Szinte minden meghirdetett versenyen képviselte magát az osztály, még a városi Ki mit tud-on is szerepelt két tanuló.

Büszkék vagyunk a ránk bízott tanulókra, mindegyikük nagyon szorgalmas, értékes kis ember!

Prokainé Molnár Katalin és Szentpéteriné Hajagos Réka


 

Hozzászólások